Hossztoldók


Cégünk, a H5 Kontraprofil Kft. a hosszoldó szerszámot a hazai igények szerint fejlesztette ki, a megfelelő gyártástechnológiával és gyártáskapacitással.

A fokozott pontosságú önzáró szerszám minőségével, kedvező árával, valamint a javítási és felújítási lehetőség biztosításával vált a faipar elismert szerszámává.

Több, mint 10 éve gyártunk hosszoldó marószerszámot. A kedvező visszajelzések és az ismételt megrendelések alapján a hosszoldás területén jelentős eredményeket értünk el.

Az általunk gyártott fixlapkás hosszoldó átmérője 160 mm, súlya 7,5 kg, a szerelési idő 3-6 perc.
A szerszámok pontosságával kapcsolatban könnyen belátható, hogy a fix élű szerszám mindig pontosabban gyártható, továbbá a betétkések berakásánál forgács és egyéb szennyeződés is problémát okozhat.
A hosszoldás ékfogai általában 9-12 mm hosszúak, alakjuk a 2. ábra szerint csoportosítható.

A hullámos és a trapéz (a, b ábra) fog alak kevésbé szerencsés a hosszoldásra, a legjobban elterjedt a (c ábra) fog alak alkalmazása, míg az általink gyártott szerszám (d ábra) fog alaknak felel meg.
Az ábrákon látható, hogy az egyes fog alakoknál hány százalékban történik a fa rostjainak közel merőleges átvágása.

A legszembetűnőbb, hogy a hegyes csúcsban végződő fog szinte nem végez (d ábra) bütüforgácsolást, a rostokat több, mint 99 %-ban a fogak ferdén vágják át, ami a forgácsolás tekintetében rendkívül előnyös.

A vékony lekerekített hegyű hossztoldóra jellemző, hogy a fa fogmérete a szerszám életlenedése folytán a puhafánál megduzzadt és a prés a toldandó faanyagot az (1. ábra) szerint nem tudja összenyomni. Ezért a megengedettnél nagyobb foghézag keletkezik.

Az általunk kifejlesztett szerszámnál nincs foghézag, mivel a hegyes fognál a kúpszög 12 fokról 21,5 fokra növekszik, viszont az önzárás csak akkor valósul meg, ha a szerszám fogainak az osztása századmilliméter pontosságú. A rövid darabokról 6 méter hosszban önzáróan toldott alkatrészek készülnek, a tömbösítő üzemekben.
1. ábra

A nagyobb oldalhátszöggel rendelkező fog kedvezőbben forgácsol, tisztább a fogkiképzés és az éltartósság is kétszeresére növekszik. Fogazás során csökken a selejt, és a szerszám fogai is kevésbé sérülnek. A 2 képen látható mintafán jól megfigyelhető teljesen hézagmentes toldás.

2. ábra

A hosszoldó szerszámokból igen változatos a választék, szemben az általunk gyártott egységes szerszámkonstrukcióval, mely ennek ellenére minden hosszoldási feladathoz használható. Látszófelület hosszoldásnál igényként jelentkezik az alkatrészek egyenes csatlakozása (íves alkatrész toldása).
A 1-es képen (és a 4. ábrán) látható ferde kiegészítő maró axiális állításával a vállas hosszoldás pontosan illeszthető.

1. kép

Kivitel:

A fogazás 10mm hosszú és 3,8mm osztású, ami a csúcson 0,1mm-es szélességben végződik. A szerszámtestre 10 mm vastag nagyteljesítményű gyorsacél forgácsolóél van forrasztva, ami az elhasználódást követően felújítható.

2. kép

A megmunkált alkatrészek egyenes felületi illeszkedését két ferde, állítható segédszerszám biztosítja. A segédszerszámok jelentősen (~48mm-rel) megnövelik a toldható anyagvastagságot. A háromféle szélességben (30, 37, 60mm) készülő alapszerszámok sorolhatók (egymásra fűzhetők).

3. ábra

4. ábra

Figyelem:

Sorolt szerszámoknál az átmérőt ellenőrizni kell!

Hossztoldás = minőségjavítás + gazdaságos anyagfelhasználás

Email cím változás!!!

Az ÚJ email címünk: info@metner.hu

Többet szeretne megtudni a világon egyedülálló H5-ös termékünkről? Több információra van szüksége termékeinkről?

Töltse le ingyenes prospektusainkat MOST!Kattintson ide a letöltéshez!

Facebook barátok


popuparchitect.com